school

 Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α

Το σχολείο μας, το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, έχει μια ιστορία μεγαλύτερη των 30 ετών. Από το 1978 μέχρι σήμερα, και σύμφωνα με τους εκάστοτε νόμους που αφορούν την τεχνική εκπαίδευση, έχει λειτουργήσει με τις μορφές που φαίνονται παρακάτω:

  • Σχολικό έτος 1978-1979 έως 1984-1985: KETE (Κέντρο Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης)
  • Σχολικό έτος 1985-1986 έως 1997-1998: ΤΕΛ (Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο)
  • Σχολικό έτος 1998-1999 έως 2005-2006: ΤΕE (Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο)
  • Από το σχολικό έτος 2006-2007 μέχρι σήμερα λειτουργεί ως: ΕΠΑΛ (Επαγγελματικό Λύκειο)

Δ Ο Μ Η

Με την λειτουργία του σχολείου ως Επαγγελματικού Λυκείου προβλέπεται η παρακάτω δομή:

Τάξη Α': Οι μαθητές παρακολουθούν κοινά μαθήματα καθώς και τρία μαθήματα επιλογής ανάλογα με τον τομέα που τους ενδιαφέρει.

Τάξη Β': Οι μαθητές επιλέγουν τομέα με βάση τα ενδιαφέροντά τους.

Τάξη Γ': Ο κάθε τομέας προσφέρει μία ή περισσότερες ειδικότητες από τις οποίες επιλέγουν οι μαθητές την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.

Τ Ο Μ Ε Ι Σ - Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Η Τ Ε Σ

Δείτε εδώ τους τομείς και τις ειδικότητες  που λειτουργούν στο σχολείο μας ...

 

etwin


Το e-twinning είναι η κύρια δράση του προγράμματος e-Learning της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προωθεί τη συνεργασία των σχολείων στην Ευρώπη μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες για τη διευκόλυνση των σχολείων στη δημιουργία βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων συνεργασιών για οποιοδήποτε μάθημα. Το πρόγραμμα e-twinning έχει σαν στόχο την συνεργασία και την αδελφοποίηση μεταξύ ευρωπαϊκών σχολείων.

Η συνεργασία γίνεται μέσω ανταλλαγής email. Στα πλαίσια του e-twinning γίνεται ένα project με στόχο την περιγραφή του σχολείου, κατασκευάζονται τα ατομικά προφίλ των μαθητών και περιγράφεται μια τυπική ημέρα-εβδομάδα του σχολείου μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το e-twinning, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος.


Κατά το σχολικό έτος 2017-2018 το σχολείο μας τιμήθηκε με την ετικέτα :  Σχολείου etwinning 2018-2019!

 Η διάκριση αυτή αποδόθηκε σε 1211 Ευρωπαϊκά σχολεία. Τα σχολεία που τιμήθηκαν με τον τίτλο αυτόν είναι πρωτοπόρα και αναγνωρίζονται ως ηγέτες σε τομείς όπως τους εξής:

  • Ψηφιακή πρακτική.
  • Πρακτική ηλεκτρονικής ασφάλειας (eSafety).
  • Καινοτόμες και δημιουργικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις.
  • Προώθηση συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης του προσωπικού.
  • Προώθηση πρακτικών συνεργατικής μάθησης με το προσωπικό και τους μαθητές.

Αυτό δεν αποτελεί απλά την αναγνώριση της προσωπικής επιτυχίας επιμέρους εκπαιδευτικών του σχολείου, αλλά και αναγνώριση των εξαιρετικών επιτευγμάτων ολόκληρης της ομάδας του eTwinning.


Το σχολείο μας συμμετέχει στο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης (Lifelong Learning Programme) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Comenius. Το πρόγραμμα αφορά την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Έχει σαν στόχο να βοηθήσει τους μαθητές αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό να κατανοήσουν καλύτερα το εύρος των διαφορετικών πολιτισμών, αξιών αλλά και γλωσσών που συναντάμε στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Comenius στοχεύει στην:

  • αύξηση της κινητικότητας μαθητών - εκπαιδευτικών στην ΕΕ
  • αύξηση των συνεργασιών μεταξύ των σχολείων διαφορετικών χωρών της ΕΕ
  • ενθάρρυνση της εκμάθησης γλωσσών, νέων τεχνικών διδασκαλίας
  • βελτίωση παιδαγωγικών προσεγγίσεων και διαχείρισης σχολείου

Στην κατηγορία αυτή θα βρείτε πληροφορίες για τις συμμετοχές του σχολείου μας στο ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα.

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που, είτε έχουν πραγματοποιηθεί από το σχολείο μας εξ' ολοκλήρου, είτε σε συνεργασία με άλλα σχολεία. 

Το σχολείο μας συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Δαίδαλος τη σχολική χρονιά 2003-2004 με ένα έργο. Απο τότε έως και το 2008 πραγματοποιήθηκαν 12 έργα. Όλα τα έργα υλοποιήθηκαν απο μαθητές της Β' και Γ' τάξης, με την βοήθεια των καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων.

Σαν σκοπό έχει την συνεργασία των μαθητών, την επαφή τους με τις σύγχρονες τεχνολογίες, καθώς και την εκμετάλλευση του εξοπλισμού των εργαστηρίων του σχολείου. Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικά, έργα που έχει πραγματοποιήσει το σχολείο μας.